CANTIKDANSEDAP

selamat datang ke blog CANTIKDANSEDAP

selamat mencuba resipi-resipi dari BUMI KENYALANG......

Tuesday, March 15, 2011

Tat Nenas

240 gm mentega
2 biji kuning telur
1 biji putih telur
500 gm tepung
sedikit esen vanilla
2 - 3 sudu meja air ais
jem nenas secukupnya

1. Ayak tepung ke dalam mangkuk adunan.
2. Masukkan mentega & ramas dengan jari sehingga menyerupai serbuk roti (breadcrumbs).
3. Pukul telur (kuning & putih), tambah esen vanilla & air ais. Masukkan secara perlahan ke dalam adunan tepung sambil digaul sampai menjadi doh.
4. Tutup doh dengan kain lembab & rehatkan selama 1/2 jam.
5. Bentukkan tat dengan acuan tat & letakkan sedikit jem nenas. Hias atas tat mengikut citarasa masing-masing.
6. Bakar selama 20 - 25 minit atau sampai masak di dalam oven bersuhu 150 C.


Kek Lapis India

450 gm mentega
10 biji telur gred A
70 gm nestum beras (lebih baik kalau diblend sebentar)
250 gm gula caster
50 gm serbuk santan
130 gm tepung gandum
100 gm serbuk biskut marie (blend dulu baru timbang)
1 tin susu manis (388 gm)
esen vanilla
kepingan coklat cadbury secukupnya

1. Pukul mentega & gula sampai gebu.
2. Masukkan telur sebiji sebiji sambil terus dipukul.Tambah 1 sudu teh esen vanilla.
3. Masukkan susu manis, serbuk santan, nestum beras & serbuk biskut marie. Gaul sebati.
4. Masukkan tepung sedikit sedikit & gaul sampai rata.
5. Gril lapisan pertama sampai masak. Sebelum membakar lapisan kedua,susun kepingan coklat. Buat begitu sampai habis.

Kek Lapis Blueberi


450 gm mentega
250 gm keju krim
1 sudu makan ovalette
180 gm gula caster
10 biji telur
1 tin susu manis (388 gm)
120 gm horlicks
300 gm tepung
250 gm jem blueberi
pewarna ungu secukupnya

1. Pukul mentega, keju krim & ovalette sampai gebu.
2. Masukkan gula & pukul lagi.
3. Masukkan telur sebiji sebiji & pukul sampai adunan sebati.
4. Tambah tepung & horlicks & gaul rata.
5. Bahagi adunan kepada 2 bahagian : i) dimasukkan jem blueberi & pewarna ungu
ii) dibiarkan seperti asal & bahagi kepada 2 bahagian (lapisan atas & bawah)
6. Gril bahagian asal sebanyak 4 lapisan dengan menggunakan acuan 9 x 9 sampai habis diikuti bahagian blueberi & akhir sekali bahagian asal sebanyak 4 lapisan lagi. (rujuk gambar kek)

.

Kek Lumut

500 gm mentega
120 gm gula caster
1 sudu makan ovalette
10 biji telur
1 tin susu manis (388 gm)
1 tin kaya (300 gm)
250 gm tepung gandum
200 gm horlicks
1 sudu makan pandan paste

1. Pukul mentega, gula & ovalette sampai gebu.
2. Masukkan telur sebiji sebiji & pukul sampai sebati.
3. Masukkan susu manis & kaya sambil digaul sebati.
4. Masukkan tepung sedikit sedikit & gaul lagi. Kemudian masukkan horlicks.
5. Tambah sedikit pandan paste & gaul sebati.
6. Kukus selama 4 jam dengan menggunakan acuan 10 x 10 yang beralaskan kertas minyak. Tutup acuan dengan aluminium foil untuk mengelakkan air menitik ke atas kek.

Bingka Horlicks

16 oz mentega
250 gm gula caster
10 biji telur
1 cawan horlicks
250 gm tepung gandum
1 tin susu manis
pewarna kuning secukupnya

1. Pukul mentega dan gula sampai gebu.
2. Masukkan telur sebiji sebiji sambil dipukul sampai sebati.
3. Tambah tepung, horlick. susu manis & pewarna kuning.
4. Gaul sehingga adunan sebati. Tuang ke dalam acuan (9 x 9)yang sudah dialas dengan kertas minyak.
5. Kukus sampai masak, kira-kira 2 jam.