CANTIKDANSEDAP

selamat datang ke blog CANTIKDANSEDAP

selamat mencuba resipi-resipi dari BUMI KENYALANG......

Friday, January 29, 2010

Lapis Masam-masam Manis

10 biji kuning telur
6 biji putih telur
3-4 bungkus buah Haw Flakes (bentuk segi empat)
80 gm horlicks
300 gm mentega + 5 sudu makan susu manis (dikacau rata & ketepikan)
90 gm air ais
1 sudu makan ovalett
250 gm gula halus
1 tin (kecil) kaya
300 gm tepung Hong Kong

1. Telur, gula & ovalett dipukul sampai pekat.
2. Masukkan tepung, horlicks, kaya & air ais.
3. Masukkan adunan mentega & gaul sebati.
4. Bahagi adunan kepada 2 bahagian & beri warna hijau & kuning.
5. Dengan menggunakan grill, bakar sebanyak 5 senduk makan adunan hijau dulu.
6. Bila bahagian atas kuih sudah kuning, letakkan buah masam-masam manis.
7. Tuang 5 senduk makan adunan kuning & bakar. Letakkan lagi buah haw flakes.
8. Ulang proses 6 & 7 sampai habis adunan.

No comments:

Post a Comment