CANTIKDANSEDAP
selamat datang ke blog CANTIKDANSEDAP
selamat mencuba resipi-resipi dari BUMI KENYALANG......
selamat mencuba resipi-resipi dari BUMI KENYALANG......
Saturday, November 20, 2010
Kek Lapis Batik Kenyalang
Bahan-bahan:
A
15 biji kuning telur + 10 biji putih telur
200 gm gula halus
270 gm tepung Hong Kong
1 camca besar ovalette
Pukul kesemua bahan A dengan kelajuan tinggi sehingga ringan dan gebu. Ketepikan.
B
1 tin mentega (454 gm)
150 gm serikaya
5 sudu makan susu manis
Pukul bahan B sampai kembang.
C
1 camca teh esen oren
2 camca teh esen vanilla
2 sudu makan pes coklat
sedikit pewarna kuning telur, hijau & oren.
1. Satukan adunan A dengan B dan gaul sebati.
2. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian:
i) bubuh 1 camca esen vanilla & pewarna kuning. Kemudian bahagi kepada 2
bahagian, iaitu untuk lapisan bawah & lapisan atas.
ii) bahagian ini dibahagi lagi kepada 3 bahagian. Bahagian 1 diberi 1 camca
teh esen vanilla & pewarna hijau. Bahagian 2 diberi esen oren & pewarna
oren sementara bahagian 3 diberi pes coklat. Kemudian isikan setiap
bahagian ke dalam botol sos (plastik).
3. Alaskan acuan 8x8 dengan kertas silicon. Bakar lapisan bawah (warna kuning) sebanyak 4 lapis. Kemudian picitkan adunan dalam botol sos tadik secara menyerong. Bakar sehingga masak setiap lapis. Buat begitu sampai kesemua adunan dalam botol sos habis digunakan. Untuk lapisan atas, bakar adunan kuning sebanyak 4 lapis juga.
4. Akhir sekali bakar kek di dalam oven bersuhu 180C selama 5 - 10 minit.
5. Sejukkan kek di dalam acuan sebelum dikeluarkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment