CANTIKDANSEDAP

selamat datang ke blog CANTIKDANSEDAP

selamat mencuba resipi-resipi dari BUMI KENYALANG......

Tuesday, March 15, 2011

Kek Lapis Blueberi


450 gm mentega
250 gm keju krim
1 sudu makan ovalette
180 gm gula caster
10 biji telur
1 tin susu manis (388 gm)
120 gm horlicks
300 gm tepung
250 gm jem blueberi
pewarna ungu secukupnya

1. Pukul mentega, keju krim & ovalette sampai gebu.
2. Masukkan gula & pukul lagi.
3. Masukkan telur sebiji sebiji & pukul sampai adunan sebati.
4. Tambah tepung & horlicks & gaul rata.
5. Bahagi adunan kepada 2 bahagian : i) dimasukkan jem blueberi & pewarna ungu
ii) dibiarkan seperti asal & bahagi kepada 2 bahagian (lapisan atas & bawah)
6. Gril bahagian asal sebanyak 4 lapisan dengan menggunakan acuan 9 x 9 sampai habis diikuti bahagian blueberi & akhir sekali bahagian asal sebanyak 4 lapisan lagi. (rujuk gambar kek)

.

No comments:

Post a Comment