Bahagian Pastri A:
150 gm tepung gandum
20 gm tepung kastad
30 gm gula icing
60 gm lemak sayur (shortening)
2 - 3 sudu makan air
1. Campur semua bahan, kecuali air...guna rub-in method & tambah air.
2. Uli sampai rata....bahagi kepada 15 bahagian
Bahagian Pastri B:
90 gm tepung gandum
60 gm shortening
1. Gaul rata sehingga menjadi doh yg lembut.
2. Bahagikan kepada 15 bahagian juga
3. Masukkan pastri B ke dalam pastri A. Giling memanjang & gulung ketat spt swiss roll. Potong kepada beberapa bahagian, giling nipis dan masukkan ke dalam acuan tat. Bakar selama 15 - 20 minit.
Inti:
3 biji telur, dipukul
120 gm gula kaster
200 ml air panas
50 ml susu segar
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka
sedikit pewarna kuning
1. Masukkan gula ke dal;am air panas, kacau sampai gula larut, biarkan sejuk.
2. Satukan semua bahan lain & ahkir sekali tuang air gula tadi.
3. Tapis adunan, kemudian tuang ke dalam tat tadi.
4. Bakar dalm oven dengan suhu 180C selama 15 - 20 minit.
No comments:
Post a Comment