CANTIKDANSEDAP

selamat datang ke blog CANTIKDANSEDAP

selamat mencuba resipi-resipi dari BUMI KENYALANG......

Friday, December 4, 2009

Nasi Keladi

2 cawan beras (Siam wangi)
100 gm isi ayam (dipotong dadu)
3 ulas bawang merah (dicincang)
2 sudu makan minyak masak
1 sudu makan minyak bijan
5 kuntum cendawan Cina (direndam & potong dadu)
50 gm udang kering (direndam sekejap)
300 gm keladi cina (dipotong dadu)
650 ml air

Bahan perasa A (untuk nasi)
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh gula
1/4 sudu teh lada
1/2 sudu teh rempah 5 jenis (5 spice powder)

Bahan perasa B
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap cair
1/2 sudu teh kicap pekat
1 sudu makan serbuk ayam
1/2 sudu teh lada
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh gula

Satukan semua bahan perasa B dalam sebuah mangkok & ketepikan.

Bahan tabur atas nasi
sedikit cili merah (potong dadu kecil)
sedikit daun bawang (dipotong halus)

1. Gaul beras bersama bahan perasa A.
2. Panaskan kuali & masukkan minyak masak & minyak bijan.
3. Tumis bawang merah sampai naik bau & tambah udang kering.
3. Masukkan isi ayam, cendawan, keladi & gaul rata.
4. Masukkan kesemua bahan perasa B & kacau lagi.
5. Masukkan beras & gaul sampai rata.
6. Masukkan beras yang sudah digaul rata ke dalam rice cooker.
7. Tambah air & masak seperti memasak nasi biasa.
8. Hiaskan nasi dengan cili & daun bawang.

No comments:

Post a Comment